2010

Bezoek printenbakkerij en kerstmarkt Aken
Nijswiller, 03-12-2010.
De leden van de heemkundevereniging zullen op zaterdag 4 december een bezoek brengen aan een printenbakkerij in Aken. Na de rondleiding en het proeven, zullen ze de kerstmarkt gaan bezoeken. Vertrek om 09.15 uur, vertrektijd wordt ter plekke besproken. Waarschijnlijk rond 13.30 uur. Deelname is gratis.
 
Nieswieler kalender 2011 nog te bestellen tot en met zondag 21 november
Nijswiller, 14-11-2010.
Vanwege het aantal bestellingen dat de afgelopen dagen is binnengekomen, hebben we besloten om de besteltermijn van de historische Nieswieler-kalender 2011 te verlengen tot en met zondag 21 november.
De kalender kan voor à € 4,50 besteld worden bij de fam. Weijenberg, Rijksweg 76, Nijswiller. tel. 043-4511638 of via e-mail: hermientje@live.nl
De kalenders zullen begin december worden bezorgd.
 
Kroedwusj plukken
Nijswiller, juli 2010.
Ook dit jaar zullen leden van de heemkundevereniging en andere geïnteresseerden een aantal keer op pad gaan om kruiden te plukken voor de "kroedwusj" die rond Maria ten Hemelopneming (zaterdag 14 augustus) zullen worden gezegend in de plaatselijke kerk. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met
Leo Klerks. (Tel. nummer: 043-4512206) Hij zal aangeven op welke momenten zal worden geplukt en wanneer de kruidenbosjes zullen worden gebonden.

Heemkundevereniging Nijswiller kijkt terug op zeer geslaagde dag.
Nijswiller, 03-06-2010.
De Heemkundevereniging Nijswiller kan tevreden terugkijken naar zaterdag 29 mei. Op die dag waren in Nijswiller 2 militair-historische wandelingen, re-enactors in het dorp, een expositie over de mobilisatie van 1939-40 en de Duitse inval, de presentatie van een boek en op het einde van de dag de onthulling van het bevrijdingsmonumentje op het dorpsplein bij de pomp aan de Kerkstraat. Vele geïnteresseerden vonden de weg naar het dorpje aan de Sinselbeek. De wandelingen voerden langs interessante plekken waar grote foto's langs de weg stonden, die genomen waren tijdens de mobilisatie of Duitse inval. Het was een zeer zonnige dag en velen kwamen een kijkje nemen in het kasteelpark waar 'Duitse' soldaten zich hadden ingegraven. 'Amerikaanse' soldaten hadden iets verderop hun kampement opgeslagen. Een aantal aanvallen werd in scène gezet en het publiek genoot hier duidelijk van. Rond 17.15 uur werd na een korte speech, die zowel in het Nederlands als in het Engels was, het bevrijdingsmonumentje onthuld door Amerikaanse oorlogswezen die bij dorpsgenoten op bezoek waren.
Het boekje "Nijswiller, 20 minuten frontlinie. De mobilisatie en Duitse inval van 10 mei 1940 in en om Nijswiller" is voor € 10,- verkrijgbaar bij buurtwinkel Weijenberg, Kerkstraat 4, Nijswiller en bij Adry Weijenberg, Rijksweg 76, Nijswiller. Tel. 043-4511638.
 
Tweede Wereldoorlog in Nijswiller
Nijswiller, 19-05-2010
Zaterdag 29 mei a.s. zal Nijswiller volledig in het teken staan van de Tweede Wereldoorlog. De heemkundevereniging organiseert dan een aantal activiteiten die gerelateerd zijn aan de Tweede Wereldoorlog. De hele dag zullen er re-enactors – mensen in Amerikaanse en Duitse uniformen, wiens hobby het is om gebeurtenissen uit de oorlog na te spelen - zich in het dorp bevinden. Ook zullen historische militaire voertuigen te bezichtigen zijn. De ‘Duitsers’ en ‘Amerikanen’ zullen hun kampement opslaan in het park van het kasteel en zullen vertoeven rond het dorpsplein “aan de pomp” aan de Kerkstraat. Bezoekers zijn van harte welkom om hun opstellingen te bekijken. Naast 2 militair-historische wandelingen o.l.v. een gids zal in café A gen Baag aan de Kerkstraat een tentoonstelling zijn ingericht. Vele nog nooit eerder vertoonde foto’s en geheime documenten zullen te zien zijn. Ook zijn er gebruiksvoorwerpen uit de oorlog te zien. Daarnaast kunnen geïnteresseerden individueel de wandeling lopen. Het boekje “Nijswiller, 20 minuten frontlinie”, Mobilisatie en inval op 10 mei 1940 in en rondom Nijswiller zal op die dag worden gepresenteerd. Het 163 pagina’s tellend boekwerk bevat 93 afbeeldingen, waarvan een groot aantal nog nooit gepubliceerd zijn. Vanuit het grote geheel – de oorzaken van de Tweede Wereldoorlog en de crisisjaren - komen we terecht bij de kazematten in Nijswiller en Mamelis. Belicht worden de concrete plannen van de Duitse 4e Pantserdivisie, de mobilisatie en oorlog in de zuidoosthoek van Zuid-Limburg, de aanval op de Maasbruggen in Maastricht en waarom Nijswiller en de omliggende plaatsen van belang waren voor deze Maasbruggen, de inval van 10 mei 1940, de gevechten in Nijswiller, Bocholtz, Vijlen, Mechelen, Wahlwiller en Gulpen, de 269e Divisie, de gesneuvelden in Nijswiller, het dagboek van pastoor Jongen, het gevechtsbericht van kapitein Hombergen (die commandant was van de troepen in Bocholtz, Nijswiller, Vijlen en Mechelen (langs de Geul) en tenslotte de tien Nijswillerse mannen die elders gemobiliseerd waren. Tussen dit alles door zullen interviews met (oud)inwoners en inwoners van andere dorpen het verhaal dichter bij de lezer brengen. Het boekje wordt gepresenteerd rond 13.15 uur in café A gen Baag aan de Kerkstraat in Nijswiller. De boekjes zijn vanaf dan te koop voor € 10,- per stuk en naderhand te verkrijgen bij voorzitter Adry Weijenberg, Rijksweg 76, Nijswiller. Telefoon: 043-4511638.

Tenslotte zal rond 17.15 uur een bevrijdingsmonumentje worden onthuld op het plein aan de Kerkstraat. Een aantal Amerikaanse oorlogswezen en familieleden van gesneuvelden wier familieleden in Margraten op het Amerikaanse kerkhof zijn begraven of staan vermeld op de ‘Muur van Vermisten’, zullen op zaterdag 29 mei in Nijswiller aanwezig zijn om het bevrijdingsmonumentje midden in het dorp te onthullen.
Deelname aan alle activiteiten is gratis.

Het programma van die dag zal er als volgt uitzien:
11.00 UUR EN 13.30 UUR / HELE DAG: Militair-historische wandeling o.l.v. een gids of individueel.
13.15 UUR: Presentatie boekje “Nijswiller – 20 minuten frontlinie” (aansluitend aan 1e wandeling en vooraf aan 2e wandeling).
HELE DAG: Expositie in café A gen Baag aan de Kerkstraat + (vanaf 13.30 uur) verkoop boekje.
HELE DAG: Re-enactors in Nijswiller
17.15 UUR: Onthulling bevrijdingsmonumentje.
 
Er wordt gewerkt aan deze website!
Nijswiller, 27-04-2010.
Nog even volhouden; de webmaster is op dit moment bezig met de laatste handelingen aan het boekje dat eind mei zal worden gepresenteerd. Daarna is er meer ruimte om de foto's te verkleinen voor gebruik op de website. We zullen proberen om dan regelmatig foto's te plaatsen om de website op orde te krijgen.
 
Dialectzanger Paul van Loo in Nijswiller
Nijswiller, 12-01-2010
De bekende Limburgse dialectzanger Paul van Loo zal op donderdag 21 januari a.s. een optreden verzorgen in café A gen Baag aan de Kerkstraat in Nijswiller. Paul van Loo, in het dagelijks leven docent aan het Bernardinuscollege in Heerlen, is o.a. bekend door zijn optredens met componist Ivo Rosbeek. Met het lied " 't is nog noëts zoë dónker geweës" behaalde hij een aantal jaren geleden de hoogste regionen in de Limburgse hitlijsten. Op uitnodiging van de heemkundevereniging Nijswiller zal hij ongeveer een uur lang een selectie van zijn liedjes ten gehore brengen. Aanvang is 20.00 uur en de entree is gratis. Iedereen is van harte welkom!
 
Nog slechts 10 historische Nieswieler-kalenders te koop
Nijswiller, 01-01-2010.
Het bestuur van de heemkundevereniging wenst iedereen een zalig, gelukkig en gezond 2010 toe.