2008

Zalig kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar!
Nijswiller, 24-12-2008.
Het bestuur van de heemkundevereniging Nijswiller wenst u allen een zalig kerstfeest en een gelukkig en gezond 2009 toe!
 
Nog slechts 7 historische Nieswieler-kalenders te koop
Nijswiller, 23-12-2008.
Voor de late beslissers bestaat nog de gelegenheid om in het bezit te komen van een historische Nieswieler-kalender. Er zijn nog 7 exemplaren voor € 4,- per stuk te koop. Deze kalender - met 13 historische foto' van Nijswiller - is leuk om cadeau te geven of te krijgen. Inlichtingen bij Adry Weijenberg, Rijksweg 76, Nijswiller. Tel. 043-4511638.
 
Bestellen historische Nieswieler-kalender tot en met vandaag mogelijk
Nijswiller, 12-11-2008.
U kunt nog tot en met vandaag de 'historische Nieswieler-kalender 2009' bestellen. De kalender bevat 13 historische foto's van Nijswiller en kost € 4,- Er zal een klein aantal kalenders extra gedrukt worden voor de late beslissers. Maar wees er snel bij, want OP=OP! Sponsoren en leden ontvangen een gratis kalender.
Bestellen kan bij B. Gootjes, Kersenweide 5, Nijswiller. Tel. 043-4511586 of bij A. Weijenberg, Rijksweg 76, Nijswiller. Tel. 043-4511638.
 
Adoptant van graf in Margraten ontvangt informatie
Nijswiller, 28-10-2008.
Mevrouw Louise Vaessen heeft onlangs een foto ontvangen van de soldaat op wiens graf zij al vanaf vlak na de oorlog bloemen legt. Een aantal weken geleden ontving ze geheel onverwacht een brief van Stanley Wengal, de 70-jarige neef van soldaat Adolphe Strojny. Soldaat Strojny sneuvelde op 23 februari 1945, vlak over de Nederlands-Duitse grens. Een paar dagen geleden ontving ze een foto van Strojny, genomen tijdens zijn examenjaar van de middelbare school. Strojny's neef was via het adoptiecomité aan het adres van mevrouw Vaessen gekomen en dankte haar hartelijk voor de goede zorgen van de afgelopen 60 jaar. Strojny's echtgenote (89) vertelde haar neef dat Adolphe van plan was om naar de kunstacademie te gaan als de oorlog was afgelopen en zeker nog eens wou erugkeren naar Nederland, want dat vond hij zo'n mooi land.
 
Wijnwandeling en wijn proeven geslaagd
Nijswiller, 20-10-2008.
Het weer heeft ons niet in de steek gelaten tijdens de wijnwandeling van gisteren. Ongeveer 30 deelnemers konden genieten van de interessante uitleg van Wim Gloerich over de wijnbereiding, de wandeling naar de wijngaarden in Wahlwiller en natuurlijk het proeven van de zelfgemaakte wijn.
 
Nijswillerse wijnwandeling en wijn proeven op zondag 19 oktober
Nijswiller, 15-10-2008.
Op zondag 19 oktober a.s. staat een heemkunde-themawandeling op het programma. Dorpsgenoot Wim Gloerich zal vertellen hoe in ons dorp wijn wordt geproduceerd en zal dit toelichten aan de hand van materialen en borrelende gistflessen. We verzamelen bij café ‘A gen Baag’ en zullen na een korte uitleg door Wim vanaf Nijswiller naar de wijngaard in Wahlwiller lopen. Aldaar is de mogelijkheid om de in ons dorp gemaakte wijn te proeven. Deelname is gratis en voor iedereen toegankelijk. Vertrek vanaf café ‘A gen Baag’ om 13.00 uur. Duur: 3 uur. De wandeling gaat onder alle weersomstandigheden door.
 
Even terug, deel 12: Natuur- en cultuurwandeling rondom Nijswiller, 30 september 2007
Nijswiller, 09-10-2008.
Ruim een jaar geleden namen ongeveer 30 mensen deel aan de natuur- en cultuurwandeling o.l.v. IVN-gids en heemkundelid Frans Frijns. Het was geweldig weer op die dag en Frans wist de deelnemers te boeien met zijn informatie over de omgeving. Zowel flora als fauna werden belicht tijdens deze wandeling. 
 
Prachtig feestweekend rondom pastoor Reijnen
Nijswiller, 30-09-2008.
Onze parochieherder, pastoor Ton Reijnen, heeft een geweldig feestweekend achter de rug. Op 20 en 21 september herdachten de kerkdorpen Eys, Wahlwiller en Nijswiller met hun pastoor dat hij 50 jaar geleden tot priester was gewijd. Op zaterdag 20 september vond er een meditatieve wandeling plaats die vanaf de kerk in Wittem, alwaar pastoor Reijnen als Redemptorist een groot deel van zijn leven woonde, naar de kerk van Wahlwiller leidde en vervolgens in Nijswiller in de Sint Dionysiuskerk eindigde. Koren zongen hem in de kerken toe en harmoniën deden hun uiterste best met hun muzikale felicitaties. De avond werd informeel voortgezet in Café 'A gen Baag'.
Op zondag 21 september werd pastoor Reijnen na een 6-Herenmis in de Sint Agathakerk te Eys door burgemeester van den Tillaar verrast met de mededeling dat hij aanwezig was om onze parochieherder de versierselen op te spelden die horen bij het Lidmaatschap van de Orde van Oranje Nassau. Het feest werd 's avonds voortgezet met een zeer druk bezochte receptie waarbij vele verenigingen en particulieren acte de présence gaven.
 
Ouderwets gezellig dorpsfeest
Nijswiller, 16-09-2008.
De inwoners van Nijswiller kunnen terugkijken op een heel gezellig en geslaagd dorpsfeest dat afgelopen weekend plaatsvond. Het jaarlijks terugkerend gemeentelijk drumbandtreffen vond dit jaar zijn climax nabij het 100-jarige café 'A gen Baag' in de Kerkstraat. De negen drumbands marcheerden vanaf 3 verschillende locaties, t.w. de Kolmonderstraat, d'r Welsch/Vossenstraat en de Westhoek, naar café 'A gen Baag'. Daar vonden de voordrachten van elke drumband plaats. Na de voordrachten ging het feest tot in de kleine uurtjes verder.
Het feest werd de volgende dag voortgezet met het Spätshoppen dat om 17.00 uur begon. De muzikale omlijsting was in handen van de Sinzelbach Musikanten. Om 18.00 uur presenteerde de heemkundevereniging haar eerste verzamelboekje aan de inwoners van Nijswiller. De Nijswillerse jubilarissen van 2008 - de families Bergmans, Wijnen,(50 jaar Bergmans & Wijnen) Franken (100 jaar café 'A gen Baag') en pastoor Reijnen (50 jaar priester) - ontvingen samen met de wethouder van cultuur, Ruud Verhoeven, een exemplaar van het boekje. Tevens had de heemkundevereniging een kleine expositie ingericht over de geschiedenis van het 100-jarige café. Deze expositie is zeker nog tot en met zondag te bekijken.
De voortzetting van het feest duurde tot diep in de nacht.
De 150 gedrukte heemkundeboekjes waren meteen na afgelopen zondag uitverkocht. Mensen die een of meerdere boekjes hebben besteld kunnen deze afhalen bij de familie Weijenberg, Rijksweg 76, Nijswiller.
Een 2e oplage van 100 boekjes is reeds besteld en geïnteresseerden kunnen een boekje bestellen bij de familie Weijenberg (tel. 043-4511638).
 
Presentatie Heemkunde-verzamelboekje op 14 september in 'A gen Baag'
Nijswiller, 03-09-2008.
De Heemkundevereniging Nijswiller zal op zondag 14 september haar eerste verzamelboekje met de titel ‘Nieswieler, va vreuger bis noe’ presenteren in café
A gen Baag aan de Kerkstraat in Nijswiller. Op die dag viert de familie Franken het 100-jarig bestaan van hun café. Dat is dé gelegenheid om tijdens het Spätshoppen het boekje rond 18.00 uur aan te bieden aan de café-eigenaren.
Na de eerdere publicaties, ‘Wegkruisen en andere monumenten van vroomheid in en om Nijswiller’ (2006) en het ‘Bröcheler fotoboek’ (2007) is nu een boekje samengesteld met artikelen over de 3 Nijswillerse jubilea die dit jaar werden en worden gevierd, t.w. het gouden jubileum van de firma Bergmans & Wijnen, het 100-jarig bestaan van café ‘A gen Baag’ en het gouden priesterjubileum van pastoor Ton Reijnen. Ook zal het boekje worden aangeboden aan de andere jubilaressen.
Naast de bovengenoemde artikelen is aandacht besteed aan een stukje algemene geschiedenis van Nijswiller, het Nijswillers dialect (met het begin van een woordenlijst), de geschiedenis van de kerk, de gebruiken rond de ‘kroedwusj’, oude recepten en tenslotte een aantal historische foto’s. Het rijk geïllustreerde 96 pagina’s tellend boekje is vanaf zondag 14 september te koop voor slechts € 6,- . Nadere inlichtingen kunt u krijgen bij Adry Weijenberg, voorzitter van de heemkundevereniging, tel. 043-4511638. Hier kunt u ook al boekjes reserveren. 
 
Kroedwusj gebonden en gezegend
Nijswiller, 16-08-2008.
Vrijdagmorgen 15 augustus heeft een aantal HKV-ers de geplukte kruiden in de kerk in bosjes gebonden. Het laatste ingrediënt, het walnotenblad, werd vers bij de bosjes gevoegd. Vandaag zegende pastoor Reijnen de kroedwusj tijdens de Eucharistieviering. In totaal waren er 120 bosjes gebonden. Voor diegene die niet in de gelegenheid was om vandaag in de kerk aanwezig te zijn; de overgebleven bosjes staan in een doosje achter in de kerk.
 
Kroedwusj geplukt
Nijswiller, 13-08-2008.
Afgelopen week heeft een aantal inwoners van Nijswiller verschillende (on)kruiden geplukt die zullen worden gebonden in boeketjes voor de zegening van Kroedwusj ter gelegenheid van het kerkelijk feest van Maria ten Hemelopneming. De boeketjes zullen a.s. vrijdagmorgen om 9.00 uur in de kerk worden samengesteld. Op die dag wordt ook nog vers walnotenblad geplukt. De dag daarna, zaterdag 16 augustus, zullen de boeketjes gezegend worden in de parochiekerk van de Heilige Dionysius te Nijswiller. Meer achtergrondinformatie over de traditie van de Kroedwusj zult u kunnen lezen in het heemkundeboekje dat half september zal worden gepubliceerd.
 
Kroedwusj plukken
Nijswiller, 03-08-2008.
In de loop van de volgende week zal een groepje parochianen/hkv-leden gewassen gaan plukken t.b.v. de 'kroedwusj'-zegening die zal plaatsvinden op zaterdag 16 augustus a.s. De mensen die zich hebben opgegeven
om te gaan plukken zullen aan het begin van de week worden benaderd.
 
Heemkundevereniging aanwezig tijdens Luikse Marktfeesten Wahlwiller
Nijswiller, 02-08-2008.
Een aantal leden van de Heemkundevereniging Nijswiller is dit weekeinde in Wahlwiller om tweedehands spullen te verkopen ten bate van de verenigingskas. Op zaterdag was een delegatie van het gemeentebestuur aanwezig tijdens de opening van de 46e editie van de Luikse Marktfeesten. Natuurlijk namen ook zij een kijkje bij de stand van de HKV.
 
Even terug, deel 11: Inzegening wegkruis Karstraat, 2 mei 2008
Nijswiller, 16-06-2008.
Een vijfentwintigtal inwoners van de parochies Eys en Nijswiller waren vrijdag 2 mei j.l. getuigen van de inzegening van het nieuwe wegkruis aan de Karstraat, enkele honderden meters van de plek waar vroeger de hoeve 'de Morgenster' stond. Het kruis is geplaatst door het IVN Eys. Nadat een lid van het IVN uitleg gaf over de symbolische betekenis van de ringen in het kruis, zegende pastoor Reijnen het wegkruis in.

Bericht uit de Verenigde Staten
Nijswiller, 24-05-2008.
Onderstaand bericht ontvingen wij van Brenda Burchfield-Scalf uit Knoxville, Tennessee, Verenigde Staten. Zij is de dochter van Andrew J. Scalf die begraven is op de Amerikaanse militaire begraafplaats in Margraten.

To the people of Nyswiller:
What a beautiful tribute to our fathers. Knowing that you haven't forgotten and that you care for them as though they were own family is a burden lifted from my shoulders. Thank you sounds a bit pale in comparison to what I would like to say.
May God Bless You for caring about our fallen fathers. And for me, most especially PFC Andrew James Scalf, who was killed Feb. 27, 1945 in Gerderath, Germany.
Brenda and Sam Burchfield and daughters Christina, Brittany and grandchildren Will, Morgan, and Mary-Claire.
Brenda Scalf-Burchfield
www.455thAAA.com
 
We herdenken de Amerikaanse gevallenen van de 2e Wereldoorlog
Nijswiller, 18-05-2008.
Zoals we reeds hebben aangegeven in het laatste 'Nieswieler Nujts' plaatsen we deze week foto's van graven van Amerikaanse militairen. Deze graven zijn geadopteerd door (oud)inwoners van Nijswiller of door leden van de Heemkundevereniging. Door deze foto's te plaatsen willen we alle gesneuvelde bevrijders herdenken. Volgende week zondag, 25 mei, zal in Margraten de jaarlijkse Memorial Day plaatsvinden. Hier zullen vele adoptanten van graven aanwezig zijn. 
 
Eerste Heilige Communie in Wahl- en Nijswiller
Nijswiller, 11-05-2008.
Op deze prachtige Pinksterzondag feliciteren we alle communicantjes van Wahl- en Nijswiller en hun families. De Eerste Heilige Communiemis vindt plaats in de kerk van Wahlwiller. De dankmis zal morgen, 12 mei, plaatsvinden in de kerk van de Heilige Dionysius te Nijswiller.
 
Dodenherdenking in Nijswiller, 4 mei 2008
Nijswiller, 09-05-2008.
Voor de vierde keer organiseerden we op zondag 4 mei j.l. de Dodenherdenking met kranslegging in Nijswiller. De deelnemers liepen na de kranslegging aan de Biesweg in stille tocht door de Kerkstraat. De stilte werd slechts doorbroken door het luiden van de kerkklokken. Op het kerkhof werd aansluitend aan Bèr Gootjes' overweging een krans op het graf van Harrie Hamacher gelegd. Kinderen overhandigden deze krans aan de zoon van Harrie Hamacher. In de kerk plaatste Wim Bertram uit Arensgenhout een krans bij de plaquette ter nagedachtenis aan zijn oom Hans.
 
Even terug, deel 10: Dodenherdenking in Nijswiller, 4 mei 2007
Nijswiller, 04-05-2008.
Op deze dag van de Nationale Dodenherdenking kijken we even terug naar verleden jaar. Ook deze keer zijn weer familieleden van de gesneuvelden aanwezig en uit hun reacties mogen we concluderen dat ze het bijzonder vinden om elk jaar weer naar Nijswiller te komen om te herdenken. We hopen dat ze vanavond ook weer in de gelegenheid zullen zijn om naar ons dorp te komen.
De herdenking begint om 17.30 uur bij de Biesweg. We nodigen iedereen uit om deel te nemen aan de Dodenherdenking. We beginnen bewust om 17.30 uur zodat belangstellenden op tijd in Wittem kunnen zijn om deel te nemen aan de officiële gemeentelijke Dodenherdenking.
 
Even terug, deel 9: Dodenherdenking in Nijswiller, 4 mei 2006
Nijswiller, 03-05-2008.
Aan de vooravond van de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking, gaan we even terug naar de herdenking in ons dorp 2 jaar geleden. Tijdens de stille tocht door de kerkstraat kon men de klanken horen van een doedelzak. Bij aankomst op het kerkhof was een reservist het 'Amazing Grace' aan het spelen. Ongetwijfeld zorgde dit voor het nodige kippenvel bij de deelnemers van deze herdenking.
 
Even terug, deel 8: Dodenherdenking in Nijswiller, 4 mei 2005
Nijswiller, 01-05-2008.
De eerste officiële activiteit van de heemkundevereniging was de organisatie van de Dodenherdenking in Nijswiller op 4 mei 2005. Onder grote belangstelling onthulden de weduwe van soldaat Frans Huntjens en de zoon van soldaat Harrie Hamacher een plaquette aan de Biesweg, nabij de plaats waar hun dierbaren op 10 mei 1940 het leven lieten. De aanwezigen liepen daarna in een stille tocht naar het kerkhof. Broeder Lambertus van de Sint Benedictusabdij las bij het graf van Harrie Hamacher een overweging voor waarna de 'Last Post' werd gespeeld. Na de kranslegging speelden Frans Ploemen en Ton Olischlager 'het Wilhelmus' vanaf de trappen van de familie Kremer. De ceremonie werd afgesloten in de kerk alwaar dhr. Smeets uit Schin op Geul een gedicht voorlas dat geschreven was door een vriend van Frans Huntjens. Tenslotte was het de familie Bertram die een krans plaatste onder de gedenkplaquette van Hans Bertram die in 1946 sneuvelde in voormalig Nederlands-Indië. Aansluitend vertrok een delegatie naar Schin op Geul om een krans te leggen op het graf van soldaat Frans Huntjens
 
Tekst Nieswieler Nujts nu ook online
Nijswiller, 28-04-2008.
De tekst van het Nieswieler Nujts - jaargang 4, nummer 1 - is nu ook online te lezen. Het is voor ons alleen mogelijk om de tekst met maximaal 3 foto's te plaatsen. Wanneer de hele website is ge-update, willen we de voorgaande edities van het Nieswieler Nujts ook aan onze website toevoegen. Dank aan onze sponsors, die het mogelijk maken dat we o.a. Nieswieler Nujts kunnen uitgeven. 
 
Feest in Nijswiller, 26 april 2008
Nijswiller, 26-04-2008.
Vandaag is feest in het dorp. De firma Bergmans & Wijnen bestaat 50 jaar. Op het parkeerterrein van de firma B&W staat een grote tent en het hele dorp mag weten dat er feest gevierd wordt, want de feestmuziek zal tot laat in de nacht te horen zijn. De heemkundevereniging wenst de firma Bergmans & Wijnen van harte proficiat en veel voorspoed voor de toekomst.
Een andere blijde gebeurtenis is dat mevrouw Lydia Jongkamp sinds gisteren, vanwege haar maatschappelijke verdiensten, Koninklijk onderscheiden is en daardoor Lid is in de Orde van Oranje-Nassau. Ook haar wensen we van harte proficiat.
Tenslotte speelde harmonie Excelsior de sterren van de hemel tijdens het jaarlijkse voorjaarsconcert in het Sophianum aan de Hofstraat. De aanwezigen werden getrakteerd op een aantal mooie muziekstukken.
De 'Musikverein Prummern' liet zich als gastvereniging van zijn beste kant zien.
 
Nieswieler Nujts, jaargang 4 nr. 1 ligt in uw brievenbus
Nijswiller, 26-04-2008.
Als u in Nijswiller woont, dan ligt Jaargang 4, nummer 1 van het Nieswieler Nujts op zondagmorgen 27 april in uw brievenbus. Leden die niet woonachtig zijn in Nijswiller krijgen het Nieswieler Nujts zo spoedig mogelijk thuis gestuurd. 
 
Geen archeologische vondst onder kruispunt Nijswiller
Nijswiller, 22-04-2008.
Het volgende bericht stond gisteren in het Limburgs Dagblad.
"Als het kruispunt van Nijswiller straks wordt afgegraven om daar een grote rotonde aan te leggen, zal er niets van archeologische waarde boven de grond komen." Dat zegt de provincie Limburg. De provincie baseert dit volgens een woordvoerster op twee proefgravingen die vorige week woensdag zijn verricht. Ook uit een archeologisch onderzoek dat vorig jaar nog heeft plaatsgevonden blijkt volgens haar niet dat er iets van waarde onder de grond ligt.
Zo’n anderhalve maand geleden bracht de gemeente Gulpen-Wittem naar buiten dat ze denkt dat er een aardige archeologische vondst gedaan kan worden onder het kruispunt. Dit vermoeden baseert de gemeente op aanwijzingen van een oud-verkeersdeskundige van de provincie. Er zouden grote blauwstenen blokken met pionnen van zo’n zeventig tot tachtig centimeter erop onder de grond liggen. De blokken stonden in de jaren vijftig langs de weg van Nijswiller naar Baneheide, om te voorkomen dat automobilisten van de weg afweken. In 1956 zijn ze volgens de oud-medewerker weggehaald en in een gat onder het kruispunt gestopt.
Wethouder Jan Bormans, die al een kunstwerk wilde maken van de vondst, zegt het oordeel van de provincie „prematuur” te vinden. „Er is naar mijn weten nog geen onderzoek geweest, dus weten we ook niet wat er ligt.”
----------------------------------------------------------------------
Naschrift heemkundevereniging:
Het zou natuurlijk geweldig zijn als er daadwerkelijk voorwerpen van historische waarde zouden liggen. Belangrijk is dat we onze oren en ogen goed de kost moeten geven als de graafwerkzaamheden gaan beginnen. Het zou zonde zijn als bepaalde voorwerpen niet bewaard zouden blijven voor de huidig
 en toekomstige generaties. Mocht u tijdens de werkzaamheden als toevallige passant voorwerpen zien liggen neem dan a.u.b. zo spoedig mogelijk contact op met een bestuurslid van de heemkundevereniging, dan kunnen wij in ieder geval de voorwerpen op foto en film vastleggen.
 
Even terug, deel 7: Inzegening wegkruis bij hoeve Schulsberg, 18 juni 2006
Nijswiller, 21-04-2008.
Een mooier moment voor de inzegening van het door de heemkundevereniging geplaatste wegkruis hadden we niet kunnen wensen. Op deze zonnige 18e juni 2006 werd tijdens de jaarlijkse Sacramentsprocessie het wegkruis bij hoeve Schulsberg door pastoor Reijnen ingezegend. Een grote groep dorpsgenoten was aanwezig bij deze plechtige gebeurtenis.
 
Even terug, deel 6: Plaatsing wegkruis, 15 juni 2006
Nijswiller, 13-04-2008.
Eindelijk was het dan zover, op donderdag 15 juni 2006 konden we het laat-19e eeuwse gietijzeren kruis plaatsen nabij hoeve Schulsberg. Oorspronkelijk was dit een grafkruis uit de omgeving van het witte stadje Thorn. Door bemiddeling van Jochen Reinders werd het kruis in het voorjaar van 2006 verkregen bij Frans Nijskens, antiekhandelaar te Lemiers en door André Kaelen geschonken aan de heemkundevereniging van Nijswiller.
Op woensdag 14 juni werd door de gemeente Gulpen-Wittem toestemming gegeven om het kruis te plaatsen bij het kruispunt nabij hoeve Schulsberg aan de Schulsbergweg. Het kruis, dat helemaal onder de teer zat, werd weken van tevoren zorgvuldig schoongemaakt en geverfd door Hub Bindels en door Math Hendriks voorzien van metalen beugels die met het voetstuk van het kruis in beton zouden worden gezet. Een werkgroep van de heemkundevereniging heeft het kruis op donderdag 15 juni geplaatst en rond de voet voorzien van keien die welwillend werden afgestaan door Rijkel Groenveld jr. De spreuk “Leef Herregödje besjerm ós durp" werd bedacht door Adry Weijenberg en door zijn vrouw Hermien op het bordje geschilderd. Omdat men door deze spreuk onheil over het dorp wil afweren is het kruis een afweerkruis. Heemkundelid Angela Vanweersch zet vanaf de plaatsing regelmatig een bloemetje of een kaarsje bij het kruis.
 
Jeugdlid Sean Hendriks in weekblad Trompetter
Nijswiller, 04-04-2008.
De oplettende lezer heeft hem al herkend: ons jeugdlid Sean Hendriks op de voorpagina van weekblad de Trompetter. Sean, onze fossielenverslaafde dorpsgenoot vertelt in het artikel van Leo Jaspers over zijn interessante vrijetijdsbesteding. Gewapend met allerlei geologen-attributen trekt Sean ten strijde om op het einde van de dag met zijn trofeeën huiswaarts te keren. Na onze jaarvergadering van donderdag 17 januari jl. vertelde Sean over zijn unieke vondst van 2007. Hij vond toen in een Belgische groeve een hele kleine wervel van een baby-schildpad uit de Krijtperiode. Deze vondst blijkt uiterst uniek te zijn en zelfs paleontologen uit de Verenigde Staten zouden hierin geïnteresseerd zijn. Na diezelfde jaarvergadering vertelde Sean over zijn uitgebreide fossielenverzameling.
 
Even terug, deel 5: Heemkunde bezoekt kasteel Nijswiller, 2 oktober 2005
Nijswiller, 03-04-2008.
Ruim tweeënhalf jaar geleden kregen we van pater Piet Krachtwijk toestemming om met de heemkundevereniging het kasteel van Nijswiller te bezichtigen. Piet Krachtwijk, die destijds Temenos leidde, was vanwege zeer dure aanpassingen t.b.v. de brandveiligheid genoodzaakt om Temenos elders onder te brengen. Hij vond dan ook een nieuw onderkomen in Epen. Vlak voor zijn vertrek mochten we het hele kasteel van de kelder tot de nok van het dak bekijken. Op deze zonnige herfstdag maakten ongeveer de helft van het aantal leden daar dankbaar gebruik van.
 
Even terug, deel 4: Eerste presentatie heemkundevereniging, 17 februari 2005
Nijswiller, 30-03-2008.
Het is inmiddels ruim 3 jaar geleden dat we ons als heemkundevereniging presenteerden aan de Nijswillerse bevolking. De informatiebijeenkomst van
17 februari 2005 werd druk bezocht. De doelstellingen werden uitgelegd en er werd gelegenheid gegeven tot het stellen van vragen. We lieten een kopie zien van de akte van de abdij van Burtscheid uit 1179 waarin Nijswiller - voor zover bekend - voor het eerst werd genoemd. Het schutterszilver van schutterij St. Dionysius mocht voor één keer uit de gemeenteraadszaal terug naar Nijswiller. Broeder Lambertus Moonen van de abdij Sint Benedictusberg uit Mamelis hield een lezing over de bewoners van het 'Huis te Nyswilre', het kasteel van Nijswiller. De avond werd afgesloten door iedere aanwezige een historische foto van Nijswiller aan te bieden als herinnering aan deze eerste bijeenkomst.

Zalig Paasfeest!
Nijswiller, 23-03-2008.
Het bestuur van de Heemkundevereniging Nijswiller wenst iedereen een Zalig Paasfeest!
 
Klimaatbosje langs Biesweg, deel 2
Nijswiller, 22-03-2008.
Uiteraard willen we u de foto's van het nieuwe klimaatbosje niet onthouden.
 
Klimaatbosje langs Biesweg
Nijswiller, 22-03-2008.
Al wandelend over de Biesweg richting Hilleshagen komt men er ongetwijfeld aan voorbij: het nieuwe klimaatbosje van Nijswiller. Afgelopen week heeft het Limburgs Landschap en Landschapsbeheer een drietal walnotenbomen geplant in de 'Janssens wei', het weiland aan de oostzijde van de Biesweg. Op de website van Landschapsbeheer lezen we het volgende:
"De nieuwe aanplant maakt onderdeel uit van de landelijke klimaatcampagne HIER. In dat kader verschijnen overal in driehoeken van walnotenbomen klimaatbosjes die iedereen prikkelen om zelf actie te ondernemen tegen de klimaatverandering".
Een RVS-bordje geeft meer informatie: "HIER. Dit is een klimaatbosje. De bomen zijn op dit moment bezig CO2 te binden. Dat is hard nodig, want CO2-uitstoot is een belangrijke oorzaak van klimaatverandering. De twaalf provinciale Landschappen en Landschapsbeheer Nederland werken hier aan de oplossing van het klimaatprobleem.
 
Padden in de Maygats
Nijswiller, 15-03-2008.
Wanneer u rond deze tijd van het jaar 's avonds door de Maygats (of gewoon "de gats") loopt is de kans groot dat tientallen padden uw weg kruisen. De padden, die niet zomaar wegspringen als u bij hen in de buurt komt, zijn in het voortplantingsseizoen (maart-april) op weg naar de natte gedeelten in de nabij gelegen weilanden en de Selzerbeek. Voor de voortplanting zijn ze namelijk afhankelijk van water. Soms worden hiervoor grote afstanden afgelegd. Padden lopen terwijl kikkers springen. Wees voorzichtig met honden en kijk goed waar u uw voeten neerzet.
 
Lezing over evacuatie Kerkrade
Nijswiller, 10-03-2008.
In café de Verwondering in Wahlwiller zal a.s. woensdag 12 maart een lezing worden gehouden over de evacuatie van de burgers van Kerkrade in september-oktober 1944. Kerkrade lag in het najaar van 1944 langere tijd in de vuurlinie en voor de veiligheid van de bewoners werd - op bevel van de Duitsers - besloten dat Kerkrade vóór 25 september geëvacueerd diende te zijn. Dhr. Hub Schetters zal op uitnodiging van de stichting Heemkunde Wahlwiller vertellen over de evacuatie en de opvang van een groot aantal van deze mensen in de gemeente Wittem. Ook de inwoners van Nijswiller hebben destijds hiermee te maken gehad en er werden dan ook meer dan 150 Kerkradenaren tijdelijk in huis genomen. De werkgroep 2e Wereldoorlog van de heemkundevereniging Nijswiller zal aanwezig zijn tijdens deze lezing.
 
Historische archieven van Gulpen-Wittem naar Rijckheyt
Gulpen, 05-03-2008.
De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Gulpen-Wittem en Rijckheyt is niet zo zeer heemkundig dorpsnieuws, maar wel zeer belangrijk nieuws voor onderzoekers die regelmatig de archieven induiken. Vanaf vandaag zijn de historische archieven van de gemeente Gulpen-Wittem officieel ondergebracht in de archiefdepots van Rijckheyt, centrum voor regionale geschiedenis. Rijckheyt bevindt zich in het gebouw van het Thermenmuseum te Heerlen. De archieven betreffende de periode 1795 - 1981 en de foto- en prentbriefkaartencollecties van onze huidige gemeente, maar ook van de voormalige gemeenten Slenaken, Wijlré en Wittem worden nu beheert door Rijckheyt. Deze overbrenging - waarmee reeds vorige zomer werd gestart - werd officieel bekrachtigd door het ondertekenen van de overeenkomst door de wethouders Verhoeven (Gulpen-Wittem) en Duijf (Heerlen). De plaatselijke heemkundeverenigingen waren uitgenodigd om bij deze historische gebeurtenis aanwezig te zijn. Tijdens deze avond werd ook ingegaan op het belang van het Internet met betrekking tot onderzoeken. In de toekomst wil men zoveel mogelijk archieven digitaliseren om zo ook een groter publiek te kunnen voorzien
van informatie. Men zou in de toekomst als het ware vanuit de luie stoel archieven kunnen raadplegen zonder daarvoor daadwerkelijk naar het archief zelf te gaan. Op de website van Rijckheyt kunt u alvast een voorproefje nemen.
 
Overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog
Nijswiller, 02-03-2008.
Tijdens onze zoektochten naar informatie over de Tweede Wereldoorlog praten we regelmatig met dorpsbewoners. Zo nu en dan krijgen we ook tastbare herinneringen onder ogen, daterend uit een tijd die bij sommigen diepe sporen heeft achtergelaten. Zelfs bij mensen die de oorlog als klein kind hebben meegemaakt staan sommige gebeurtenissen nog heel scherp op het netvlies. Zo'n 2 jaar geleden liet dorpsgenoot Ben Erkens ons een 'Nieuwe Testament' zien dat door een Amerikaanse soldaat bij de boerderij van zijn vader in Slenaken was achtergelaten tijdens de winter van 1944-45. Vader Hubert Erkens had destijds geallieerde vliegeniers de grens over geholpen en werd na de oorlog hiervoor onderscheiden. Ben bood aan om het 'Nieuwe Testament' terug te laten bezorgen bij de rechtmatige eigenaar. In de zomer van 2006 ging een van de HKV-leden met zijn familie naar vrienden in Tennessee in de Verenigde Staten en probeerde m.b.v. hun vrienden korporaal Paris E. Gentry of een familielid te traceren en het boekwerkje te overhandigen. Ondanks alle inspanningen konden we de korporaal noch zijn familie terugvinden. Sindsdien is het 'Nieuwe Testament' weer terug in huize Erkens. Een ander item dat onze aandacht trok was een klein roulettespel dat door een Duitse soldaat op dezelfde boerderij was achtergelaten. Het spelletje behoorde toe aan een zekere Ernst Randler. Bang om het kwijt te
raken schreef Ernst zijn naam in het dekseltje, maar het mocht niet baten: hij is het al meer dan 60 jaar kwijt.
 
Even terug, deel 3: Wegkruisenwandeling en uitgave wegkruisenboekje, 27 augustus 2006.
Nijswiller, 24-02-2008.
We zullen de komende tijd, totdat we alles hebben ge-update, heen en weer springen in de geschiedenis van onze heemkundevereniging.
Vandaag gaan we terug naar zondag 27 augustus 2006. Op deze dag werd rondom Nijswiller, Bocholtz en Baneheide gewandeld. Het thema van de wandeling was "wegkruisen". De werkgroep "wegkruisen" had een wandeling uitgestippeld en tevens een publicatie geschreven met als titel "Wegkruisen en andere monumenten van vroomheid in en rondom Nijswiller". Het boekje had een oplage van 150 stuks en is uitverkocht. De eerste twee exemplaren werden enkele dagen voor de wandeling aangeboden aan pastoor A. Reijnen en aan broeder Lambertus Moonen van de abdij Sint Benedictusberg in Mamelis. Laatstgenoemde schreef de inleiding van het wegkruisenboekje.
 
Even terug, deel 2: Foto's carnavalsexpositie toegevoegd
Nijswiller, 23-02-2008.
Tijdens het jubileumfeest van de S.V. Nijswiller en C.V. de Baagratte op 19 juni 2005 kregen we het verzoek van de carnavalsvereniging om in november van datzelfde jaar tijdens hun officiële receptie een kleine expositie in te richten over de jubilerende "grote" carnavalsvereniging die toen 33 jaar bestond. De Kling Baagratte hadden vijf jaar eerder hun 3 X 11 jarig jubileum gevierd.
 
Even terug, deel 1: Foto's expositie jubilea S.V. Nijswiller/C.V. Baagratte geplaatst
Nijswiller, 17-02-2008.
De komende weken/maanden zult u regelmatig foto's tegenkomen die in de afgelopen 3 jaar zijn genomen tijdens activiteiten waaraan de heemkundevereniging deelnam of zelf organiseerde. We beginnen met een aantal foto's die gemaakt zijn tijdens de door de heemkundevereniging ingerichte expositie tijdens het jubileumfeest van de S.V. Nijswiller en de C.V. de Baagratte op zondag 19 juni 2005.
 
Historisch Nijswiller even in beeld
Nijswiller, 08-02-2008.
Afgelopen woensdag vertoonde televisiezender L1 de documentaire 'Onderaards in oorlogstijd'. Aan het begin van die aflevering was een aantal filmbeelden te zien die op 10 mei 1940 waren opgenomen door mensen van de Duitse propagandacompagnie die meereden met de 4e Pantserdivisie. Een Duitse half-track (een truck met wielen en rupsbanden) reed vanaf de Kerkstraat de Rijksweg op richting Maastricht. De Nijswillerse jeugd keek toe en de Duitse militairen zwaaiden naar de bevolking. Even later verscheen een truck en op de achtergrond was duidelijk de stal van boerderij Jeukens nog te zien op de plek waar nu de Schulsbergweg begint. Volgende week, woensdag 13 februari, zal deel 2 worden vertoond en op 20 februari deel 3. Of de beelden van Nijswiller dan weer te zien zijn is onbekend.
 
Historische carnavalsfoto's, deel 3
Nieswieler, zóndig 03-02-2008.
Óp dizze sjunne, zonnige carnavalszóndig plaatsje v'r 't litste deel van de auw carnavalsfoto's v'r dit jaor. Väöl sjpas!! Alaaf!!!
 
Historische carnavalsfoto's, deel 2
Nijswiller, 30-01-2008.
Dankzij mevrouw L. Vaessen-Boumans hebben we vandaag weer een aantal historische carnavalsfoto's kunnen plaatsen. De meeste foto's zijn genomen tijdens de 1e en de 2e optocht in Nijswiller, respectievelijk in 1967 en 1968.
 
Historische carnavalsfoto's, deel 1
Nijswiller, 25-01-2008.
Carnaval staat voor de deur. Voor ons aanleiding om eens diep in de fotoalbums te duiken. We bijten de spits af met deze drie foto's, op een foto een groep Nijswillerse kannibalen, op een foto een dansend paar (waarschijnlijk in zaal Maassen of in de oude gymzaal van de basisschool) en op de andere foto Jan Ploum als muzikant, gemaakt bij 't krütske, met ernaast August Maassen die eenzelfde instrument bespeelde bij harmonie Excelsior. De komende dagen zullen meerdere carnavalsfoto's worden geplaatst, met name van de allereerste optocht in Nijswiller. Zou u graag uw oude carnavalsfoto's op deze site willen zien, neem dan contact op met onze fotoarchivaris Erik Kaczorowski. (043-4512554).
 
Nieuwe website Heemkundevereniging Nijswiller online
Nijswiller, 17-01-2008.
De Heemkundevereniging van Nijswiller heeft vanaf vandaag een geheel vernieuwde site. Op deze site kan informatie sneller worden geplaatst en toegevoegd. Mocht u vragen of ideeën hebben schroom dan niet om contact op te nemen met een van de bestuursleden. Hun gegevens zijn te vinden onder het kopje 'werkgroepen'.