2009

Begin december 2009 zijn alle bestelde historische Nieswieler-kalenders 2010 rondgebracht of opgehaald. Naast de 140 bestelde kalenders hebben we 10 extra exemplaren laten drukken. Indien u alsnog in het bezit wilt komen van een historische zwart-wit kalender van Nijswiller dan kunt u die voor € 4,50 afhalen bij de familie Weijenberg, Rijksweg 76, Nijswiller. Tel. 043-4511638 of hermientje@live.nl
Wees er snel bij want, op is op!
 
Bezoek Brand bierbrouwerij, donderdag 12 november jl
Nijswiller, december 2009.
23 Leden van onze vereniging brachten op donderdag 12 november jl. een bezoek aan de Brand biebrouwerij in Wylre. De rondleiding duurde ruim 2 uur, inclusief koffie en vlaai, uitleg over het museum, de productielijn en de historie van de brouwerij.
 
Nieswieler kalender 2010 nog te bestellen tot en met donderdag 19 november
Nijswiller, 30-10-2009.
De heemkundevereniging Nijswiller brengt eind november, begin december een historische kalender voor het jaar 2010 uit. Na het succes van vorig jaar wordt dit de 2e historische kalender. Er zullen zeker 14 oude foto’  van Nijswiller op prijken. De kalender is in zwart-wit gedrukt en kost € 4,50 per stuk. Wilt u een kalender bestellen, dan moet u dat uiterlijk donderdag 19 november doorgeven aan: Fam. Weijenberg, Rijksweg 76, Nijswiller (tel. 043-4511638) of via hermientje@live.nl

Nieswieler Nujts, jaargang 5 nr. 2 ligt in uw brievenbus
Nijswiller, 28-10-2009.
Vanaf heden heeft ieder huishouden in Nijswiller de Nieswieler Nujts, jaargang 5, nummer 2 in de bus. Nieswieler Nujts verschijnt 2 keer per jaar (april en oktober). De heemkundevereniging vertelt over haar bezigheden in het afgelopen half jaar en kijkt al vooruit naar de activiteiten die het komende half jaar gaan plaatsvinden. Mocht u vragen of opmerkingen hebben, dan horen wij dat graag.
Nieswieler Nujts is ook digitaal op onze website te lezen. 
 
Groepen 7 & 8 van basisschool lopen bevrijdingswandeling
Nijswiller, 29-09-2009.
Vanmiddag hebben 12 leerlingen van de groepen 7 en 8 van de plaatselijke basisschool Sint Jozef een twee uur durende wandeling gelopen langs sporen van de tweede wereldoorlog. Op school hebben ze de afgelopen weken aandacht besteed aan de bevrijding van de omgeving die 65 jaar geleden plaatsvond. Nijswiller werd op 16 september 1944 bevrijd, maar door de drukte op de basisschool konden we nu pas deze bevrijdingswandeling lopen. Twee heemkundeleden liepen mee en vertelden onderweg over de nog zichtbare sporen van de oorlog. Aansluitend aan de wandeling ging een kleine delegatie van de school en de heemkundevereniging naar Margraten om op het Amerikaanse oorlogskerkhof een krans te leggen. Klik op de pijltjes om de foto's van deze dag te bekijken. 
 
Nieuwe bebouwdekomportalen geplaatst
Nijswiller, 17-09-2009.
Nijswiller bezit sinds vandaag nieuwe bebouwdekomportalen. De plaatsnaam is zowel in het Nederlands als in het dialect genoemd. De heemkundevereniging heeft door een onderzoek bijgedragen aan de juiste dialetcspelling. Hoe een en ander is verlopen zal worden omschreven in de volgende 'Nieswieler Nujts' van oktober.
 
Nijswiller 65 jaar geleden door de Amerikanen bevrijd
Nijswiller, 16-09-2009.
Het is vandaag 65 jaar geleden dat de eerste Amerikaanse militairen vanuit Hilleshagen Nijswiller binnentrokken. De gevechten duurden bijna een dag en tegen de namiddag stak de eerste militair met een pistool in zijn hand de Rijksweg over en bood de aan de Rijksweg wonende Andreas Weijenberg en zijn zoon Piet een sigaret aan. Met de woorden: "Nee, dae däöt nit piefe" werd de Amerikaan begroet.
Op vele plaatsen in het heuvelland wordt de bevrijding deze dagen herdacht. In Noorbeek (waar heemkundeleden hielpen bij de bevrijdingswandeling), Maastricht, Heerlen en nog een aantal andere plaatsen waren diverse bevrijdingsoptochten met historische voertuigen.
De heemkundevereniging zal hoogstwaarschijnlijk volgend jaar mei uitgebreid aandacht besteden aan de bevrijding. Op dinsdag 29 september a.s. (eerder kon niet i.v.m. het drukke programma op de basisschool) zullen de leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisschool een bevrijdingswandeling lopen onder begeleiding van een gids van de heemkundevereniging. Ze zullen in en om Nijswiller langs diverse plekken lopen waar nog sporen van de 2e wereldoorlog zichtbaar zijn. Op diezelfde dag zal ook een krans worden gelegd op het Amerikaanse oorlogskerkhof in Margraten. Vele soldaten zijn voor onze vrijheid gestorven en we mogen hen dan ook niet vergeten. Klik op de pijltjes om foto's van de optocht en static show in Noorbeek te bekijken.
 
Dionysius Kunstmarkt succes
Nijswiller, 01-09-2009.
De eerste editie van de door de activiteitencommissie van harmonie Excelsior georganiseerde Dionysius Kunstmarkt is zeer succesvol verlopen. De organisatie en ook de 25 kunstenaars kunnen op een geslaagde dag terugkijken. De kunstmarkt strekte zich uit vanaf de Maygats tot voorbij de hoofdingang van het kasteel. De heemkundevereniging was aanwezig om zelfgebakken vlaai en koffie te verkopen. Ook stond er een informatiebord met oude foto's van het kasteel. Tevens kon men na ruim 40 jaar een aantal schilderijen bekijken die in de 60er jaren van de vorige eeuw uit de kerk werden verwijderd en per toeval bij de heemkundevereniging terecht gekomen waren. Op het pleintje voor de hoofdingang van het kasteel troffen, naast de honderden andere bezoekers, vele Nijswillernaren elkaar om, onder het genot van een pilsje of koffie met vlaai, te praten over vroeger en over de wens om ooit eens het kasteel van binnen te mogen bekijken. Klik op de pijltjes om de foto's te bekijken. 
 
Foto's zomerwandeling juni 2009 geplaatst
Nijswiller, 17-08-2009.
Op zondag 7 juni 2009 gidste Frans Frijns ons weer door het heuvelland rondom Nijswiller (richting Vijlen, Melleschet, Wahlwiller). Onder het genot van koffie en vlaai werd de wandeling in Wahlwiller, waar op die dag de jaarlijkse Wahlwillerdag plaatsvond, afgesloten. 
 
Kroedwusj gezegend
Nijswiller, 16-08-2009.
De 'kroedwusje' zijn gisteren voor aanvang van de avondmis door de pastoor in onze parochiekerk gezegend. Een aantal parochianen en heemkundeleden hadden de kruiden afgelopen donderdag geplukt en in bosjes gebonden. Er zitten 4 kruiden, 2 gewassen en walnotenblad in de 'wusje'. Een aantal foto's van het plukken zijn te vinden in de map van het kroedwusj plukken van vorig jaar.

Kroedwusj plukken t.g.v. Maria Ten Hemelopneming
Nijswiller, 21-07-2009.
Op donderdag 13 augustus zullen, net als vorig jaar, kruiden worden geplukt die gebruikt zullen worden in de zogenaamde "Kroedwusj" t.g.v. Maria Ten Hemelopneming (15 augustus). Iedereen die wil helpen deze kruiden te plukken kan contact opnemen met Leo Klerks, Frans Frijns of Adry Weijenberg. De "Kroedwusje" zullen die dag ook worden gebonden.
 
Zomerwandeling op zondag 7 juni a.s.
Nijswiller, 30-05-2009.
Op zondag 7 juni organiseert de heemkundevereniging een zomerwandeling. Gids Frans Frijns zal ons weer over wegen en paden leiden en het een en ander vertellen over historie, flora en fauna. Deelname is voor iedereen en is gratis. Vertrokken wordt om 10.30 uur vanaf café A gen Baag. De wandeling zal ongeveer 2 uur later eindigen in Wahlwiller waar op dat moment het 6e jaarboek zal worden gepresenteerd door heemkundevereniging Wahlwiller. De wandeling gaat onder alle weersomstandigheden door.
 
Foto's Dodenherdenking on-line
Nijswiller, 11-05-2009.
Met de klanken van doedelzakmuziek begon de plechtige Dodenherdenking van vorige week maandag aan het kruispunt Rijksweg-Biesweg. Pastoor Reijnen herdacht tijdens zijn overweging niet alleen de slachtoffers van oorlogen, maar ook de slachtoffers van de aanslag in Apeldoorn, een aantal dagen tevoren. Kransen werden gelegd bij de plaquette aan de Biesweg, op het graf van Hein Hamacher en bij de gedenksteen van Hans Bertram in de kerk. Onder de 50 aanwezigen bevonden zich ook dit jaar weer familieleden van de gesneuvelden.
 
Dodenherdenking 2009
Nijswiller, 04-05-2009.
Vanavond organiseert de heemkundevereniging voor de 5e keer de Dodenherdenking met kranslegging in Nijswiller. Aanvang 17.30 uur aan de Biesweg. Vervolgens in stille tocht naar het kerkhof alwaar een krans wordt
gelegd op het graf van Hein Hamacher. In de kerk zal Wim Bertram een krans hangen onder de gedenkplaquette van zijn oom Hans, die in Nederlands-Indië sneuvelde.
 
Nieswieler Nujts, jaargang 5 nr. 1 ligt in uw brievenbus
Nijswiller, 30-04-2009.
Nummer 1 van de 5e jaargang van Nieswieler Nujts is vanavond bij elk huishouden in Nijswiller in de brievenbus gevallen.
 
Interessant bezoek aan boerderijmuseum Schimmert
Nijswiller, 29-04-2009.
Het uitstapje van afgelopen zondag naar het boerderij- en heemkundemuseum in Schimmert viel in de smaak bij de deelnemers van de heemkundevereniging. Naast de vaste collectie van boerenwerktuigen en gebruiksvoorwerpen van de eerste helft van de vorige eeuw, kon men paarden zien ploegen, waren er oude tractoren, een klompenmaker, werd op een ouderwetse manier planken gezaagd, werd gebakken in een oude oven, was er een mandenmaakster etc. Aan het einde van het bezoek werd de versgebakken vlaai geproefd.
 
Heemkundevereniging bezoekt boerderijmuseum in Schimmert
Nijswiller, 21-04-2009.
Op zondag 26 april zullen de leden van de heemkundevereniging het boerderij- en heemkundemuseum in Schimmert bezoeken. In de buurt van het museum zullen dan ook buitenactiviteiten plaatsvinden zoals: vlaaien bakken in een leemoven, klompen maken, ploegen met trekpaarden etc. Kruisweg in Goede Week nog te bezichtigen.
 
Nijswiller, Palmzondag 05-04-2009.
Tijdens de Veertigdagentijd van 2009 wordt de kruisweg van pater en kunstenaar Gerard Mathot in de kerk van Nijswiller tentoongesteld. De kruisweg lag in een oud klooster van de Redemptoristen en is door pastoor Reijnen tijdelijk naar Nijswiller gehaald om de mensen te laten genieten en mediteren bij deze kunstwerken. Mathot raakte tijdens de oorlog bevriend met Aad de Haas en diens invloeden zijn hier en daar te herkennen in Mathots werk. Deze kruisweg dateert van het begin van de zestiger jaren van de 20e eeuw. Een tijd waarin Mathot veel wandkleden ontwierp. L. Ewals schrijft in zijn 'Gerard Mathot, Redemptorist en kunstenaar  (Voorburg, 2003. p. 78): "Hij tekende de veertien staties in al hun soberheid, zonder aanduiding van plaats of tijd, met heel weinig figuren en met een ingetogenheid die herinnert aan het werk van Aad de Haas in Wahlwiller." Het oorlogsmonument van Eyserlinde is ook ontworpen door Gerard Mathot.
 
Gouden huwelijksfeest in Nijswiller
Nijswiller, 28-02-2009.
Het is komende week 50 jaar geleden dat Leentje en Toon Savelberg-Smeets, beiden lid van de Heemkundevereniging Nijswiller, in het huwelijksbootje stapten. We wensen het gouden echtpaar en hun kinderen en kleinkinderen een geweldige dag toe en hopen dat ze nog vele jaren samen gelukkig mogen zijn.
 
Nieuwe historische carnavalsfoto's geplaatst
Nijswiller, 21-02-2009.
Aan de vooravond van "dreej dul carnavalsdaag" hebben we een twintigtal historische carnavalsfoto's aan de verleden jaar geplaatste foto's toegevoegd. Dank aan de dames Mariet Bindels-Ploum, Louise Vaessen-Boumans en Jeanne Vaessen-Broers. Mocht u ook in het bezit zijn van soortgelijke foto's, dan zouden we het op prijs stellen als we ze mogen lenen om op de computer in te scannen. Wellicht treft u uw foto's in de toekomst ook aan op deze site.
 
Nieuwe agenda 2009 vastgesteld
Nijswiller, 16-01-2009.
Na de jaarvergadering en de succesvolle filmavond van gisteravond is de agenda voor 2009 voorlopig vastgesteld. Naast deze activiteiten zullen we een excursie organiseren, actief zijn binnen de werkgroepen, interviewen, vastleggen van oude gebouwen en archieven bezoeken. Daarnaast blijft een belangrijke taak het verzamelen en digitaliseren van foto- en filmmateriaal. Of we dit jaar een boekje publiceren is nog niet zeker.
 
2e Nijswiller filmavond op donderdag 15 januari a.s.
Nijswiller, 09-01-2009.
Na het succes van 2007 zal op donderdag 15 januari a.s. voor de 2e keer een Nijswiller filmavond plaatsvinden. De films die vertoond zullen worden dateren van 10 mei 1940 (stukje van de Duitse Wochenschau) tot en met 2004. Hubert Gehlen heeft een aantal films en foto-films samengesteld en een van de heemkundeleden heeft een aantal zelfgemaakte korte films in zijn privé-archief gevonden (8o-er jaren). Alle films zijn opgenomen in en om Nijswiller.
Aanvang: 20.30 uur.
Plaats: café 'A gen Baag', Kerkstraat, Nijswiller.
Gratis entree.